Zvýšené poplatky za registráciu áut sa nebudú týkať úžitkových vozidiel

06.07.2012 Bratislava

Bratislava 6. júla (TASR) - Od októbra tohto roka sa zvýšia poplatky za registráciu vybraných áut a motoriek. Ako dnes rozhodol vládny kabinet, zdraženie sa bude týkať väčšiny vozidiel kategórie L, M1 a N1 v závislosti od výkonu.

Ministri však obmedzili pôvodné zvýšenie pre kategóriu N1. "Priamo na rokovaní vlády sme vylúčili také autá tejto kategórie, ktoré majú len tri miesta na sedenie. Ide o klasické úžitkové vozidlá, ktoré sa používajú na podnikanie," ozrejmil po rokovaní kabinetu šéf rezortu financií Peter Kažimír.

Ak ide o vozidlo s výkonom do 80 kW, zaplatí jeho majiteľ za prvý zápis rovnakú sumu ako doteraz čiže 33 eur. Pokiaľ však ide o auto s výkonom motora od 80 kW do 86 kW, registračný poplatok bude po novom 167 eur. Registrácia auta s výkonom od 86 kW do 92 kW bude stáť 217 eur, pričom poplatky stúpajú s rastúcim výkonom až k maximálnej hodnote 2997 eur. Pri ostatných typoch motorových vozidiel ostávajú registračné poplatky nezmenené.

V rámci delenia jednotlivých druhov motorových vozidiel spadajú do kategórie L motorové vozidlá s menej ako štyrmi kolesami a štvorkolky. Do kategórie M1 patria vozidlá určené na prepravu cestujúcich, najviac však s ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča. Vozidlá na prepravu tovaru s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou do 3500 kg spadajú do kategórie N1.
 

Vyberte región